
Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, fot. MNRiPRS w Szreniawie
Etnomiejsce
Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku
Muzeum o nietypowej tematyce. Jedyne takie w Polsce.
calendar_monthSezon letni (01.04-31.10): środa – godz. 9 – 16; sobota – godz. 9 – 16; niedziela – godz. 9 – 15 (w pierwszą i trzecią niedzielę miesiąca). Sezon zimowy (02.11-31.03): środa – godz. 8 – 15; sobota – godz. 8 – 15; niedziela – godz. 8 – 15 (w pierwszą i trzecią niedzielę miesiąca). Nieczynne we wszystkie poniedziałki z wyjątkiem Poniedziałku Wielkanocnego oraz 01.01., Wielka Sobota, Niedziela Wielkanocna, 01.11., 11.11., 24-26.12., 31.12.
confirmation_numberWstęp płatny
exploreul. Parkowa 2, 64-330 Opalenica
manage_accountsMuzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
emailsielinko@muzeum-szreniawa.pl
phone48530 461 407
linkLink
Muzeum Gospodarki Mięsnej, położone w Sielinku niedaleko Opalenicy. Placówka jest zlokalizowana na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku, jednego z najlepiej zagospodarowanych w Polsce. Okres przygotowań do otwarcia Muzeum sięga 1974 roku. Przez te lata prof. Wincenty Pezacki – inicjator przedsięwzięcia – gromadził eksponaty. Ofiarodawcami były w dużej części państwowe przedsiębiorstwa gospodarki mięsnej i chłodniczej, osoby związane z branżą, indywidualni rzemieślnicy i ich potomkowie, uczelnie, szkoły, organizacje rzeźnicko-wędliniarskie. Wśród eksponatów są depozyty czterech muzeów oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ekspozycja ukazuje historię rzemiosła rzeźnickiego i przemysłu mięsnego od połowy XVII wieku do lat 60. XX w. Zebrane muzealia dokumentują przetwórstwo mięsa od chwili uboju po wyrób wędlin i sprzedaż.