
Boczek szynkowy Bodnara. fot. Dominik Orłowski
Etnodziałanie
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnokrajowy konkurs na produkty wyrabiane tradycyjnymi metodami wg sprawdzonych od pokoleń receptur.
calendar_monthWrzesień
exploreul. Widok 20/1, 00-023 Warszawa
manage_accountsPolska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
emailizba@produktyregionalne.pl
phone48226927111
linkLink
Konkurs odbywa się we wszystkich 16 województwach. W pierwszym etapie wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. W drugim etapie Krajowa Kapituła Konkursu decyduje, które spośród produktów nominowanych w regionach otrzyma nagrodę konkursu - „Perłę ”, oraz które zostaną dodatkowo wyróżnione “Kluczem do Polskiej Spiżarni”. Nagrody wręczane są podczas wielkiego finału, który tradycyjnie odbywa się w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.